Skip to main content

Petar (2014)

Av Katarina Nikolić och Željko Hubač

PETAR är en ung kille med ett komplicerat förflutet. Han berättar historien om sin familj, jobbiga år och om sin framtidsdröm.

Enligt Statistiska Centralbyrån i Serbien hade under en fyrårsperiod 11 050 minderåriga dömts för brott (per år) och ungefär 15 000 domar delats ut i landet. I denna grupp räknar man med att ca 3,1 % var flickor.

MEDVERKANDE Mladen Sovilj
REGI & SCENOGRAFI Ana Grigorović
FOTO Jelena Janković
GRAFISK DESIGN Jovan Tarbuk
ÖVERSÄTTNING FRÅN SERBISKA TILL SVENSKA Vesna Stanisic
PRODUCENT & PROJEKTLEDARE Milorad Jovanović
KONSULT/PSYKOLOG Snežana Vojčić
URPREMIÄR 1 och 2 november, Bitef Theatre, Belgrad

En passion, två länder och hundratals berättelser. Om samarbetet mellan Sharikompaniet (Sverige) och Society for Animation and Drama (Serbien).

För flera år sedan möttes vi när vi arbetade med ett annat projekt. När vi sedan höll kontakten upptäckte vi vår gemensamma passion: att stärka och motivera barn och unga genom konst och teater och hur konstnärliga instrument kan göras tillgängliga för en ung publik.

Vårt arbete utmynnar sällan enbart i författandet eller produktionen av en pjäs eller film. Istället utmanar vi våra kreativa processer och utmanar ständigt vårt etiska ansvar när det kommer till dokumentärt material från barn och unga. Hur porträtteras barn och unga från socialt svåra omständigheter på scen och på film? Hur kan vi undvika att göra detta på ett klichéartat och fördomsfullt sätt? Med nyfikenhet och engagemang lyssnar vi på dessa unga, modiga och begåvade människor och försöker att arbeta utifrån ett antropologiskt perspektiv. Förhoppningsvis styr detta oss från att måla i svartvitt och istället presenterar en dynamik och komplexitet i det vi vill berätta.

Det finns inga sociala orättvisor eller problem i världen som kan bli lösta med hjälp av en teaterföreställning. Vi hoppas att våra produktioner kan stimulera nya tankegångar, reflektioner och kanske förändra våra personliga förstoringsglas.

För mer än ett år sedan så träffades respektive team och diskuterade idéer i två olika länder. Nu följer PETAR från FELICIA, som introducerar oss till två vitt skilda sociala kontexter och liv. Båda berättelser manar oss att se konst som det oumbärliga utrymmet för att bryta stigma, betona social tematik och prata om det.

Shari Sabel Strandmark, Sharikompaniet (Sverige) och regissör till FELICIA.
Milorad Jovanovic, konstnärlig ledare Society for Animation and Children’s Drama Creativity (Serbien) och producent för PETAR.