Skip to main content

Hedda! (2011)

Teaterföreställning, 40 min. Fritt efter Hedda Gabler av Henrik Ibsen.


”I ett arbetssamhälle ersätter maskinernas ”värld” den verkliga världen, även om denna pseudo-värld aldrig kan uppfylla världens viktigaste uppgift, nämligen att erbjuda de dödliga människorna härbärge av ett mer beständigt och varaktigt slag än de själva”.
(Hannah Arendt, 1958, Människans villkor.)

VAD SER DU?
Regissören Shari Sabel Strandmark tänker.

Jag har ett starkt minne av två bilder ur psykologiboken från gymnasiet. Den ena bilden föreställde en vas med blommor i ett fönster. Den andra bilden var ritad av en person svårt sjukt i schizofreni som blivit ombedd att måla av den första bilden. I personens teckning fanns ingenting som påminde om varken en vas eller blommor. Jag blev nyfiken på att höra den personens motivering till sin bild som skulle varit en avbild av den första bilden. På kollationeringen av Hedda! bad jag skådespelare och team att måla av en liten påfågel som jag ställt på bordet. I uppgiften att “måla av” bad jag samtliga att istället fritt associera med vad de först tänker på när de ser en påfågel och sedan motivera sin teckning. Precis som i fallet med teckningarna i psykologiboken är det nog få teaterkunniga som kommer att känna igen Henrik Ibsens original Hedda Gabler i vår uppsättning Hedda! Vårt svar är att vi försökt dra ut, vända upp och ned och komprimerat essensen i pjäsen för att kanske lyckas hitta 2011 års Hedda.

MEDVERKANDE
 Thérèse Svensson, Michael Strix, Andreas LeChenardière, Alexandra Chalupa, Josefin Ljungman
BEARBETNING & URVAL Shari med ensemble och konstnärligt team
REGI Shari Sabel Strandmark
SCENBILD & KOSTYM Anja Ruehle
DRAMATURGISK RÅDGIVARE Magnus Lindman
RÖRELSE Tana Maneva Sahajo
MUSIK Katharina Stenbeck, Gregory Henits
LJUDDESIGN Teodor Sydbom Kourkoulis
AFFISCHFOTO Amina Touray
GRAFISK DESIGN Anja Ruehle
FÖRESTÄLLNINGSFOTO Anja Ruehle
SCENOGRAFI & KOSTYMASSISTENT Caroline Bonaldi
PRODUKTIONSASSISTENT Ellen Landahl
PRODUKTION Daniel Sallmander
TACK TILL! Teater Giljotin, Kia Berglund, Rikard Borggård, Sara Bergsmark, ABF Stockholm, Micke och Tomas på Mekonomen i Vasastan, m fl.

Läs mer
Recension av Hedda
Förhandsreportage av Hedda
Från premiären av Hedda