Skip to main content

Felicia (2013)

Teaterföreställning, 40 min. Skapad av Shari Sabel Strandmark och Moa Silén, inspirerad av intervjuer med kvinnor i åldern 17-25 som vuxit upp med missbrukande föräldrar.

”Så många gånger som jag har legat hemma i sängen när pappa inte har kommit hem och man undrar… han borde vart hemma för länge sen liksom? Man undrar var han är, vad han gör nu, om han lever det är ju så många gånger som jag bara tänkt: nej nu är han död därför att han har ramlat på spåret eller han har hoppat från bron asså jag vet inte… varför svarar han inte i telefon?”

Referensperson, FELICIA-projektet, 21 år.


Vi möter Felicia, 21, som berättar om sitt liv för oss. I ett samtal med publiken berättar Felicia om tonår av ensamhet, stort ansvar och oro men också om skratt och kärlek. Hon hoppas ständigt att hennes pappa en dag ska sluta dricka och bli frisk. Hur är det möjligt att ständigt längta efter någon trots att man ses varje dag?

SKAPAD AV Moa Silén och Shari Sabel Strandmark
MEDVERKANDE Moa Silén
REGI Shari Sabel Strandmark
RUM & KOSTYM Anja Ruehle
FOTO Philoméne Grandin och Minna Wallin
GRAFISK DESIGN Anja Ruehle
TRANSKRIPTION Maria Ljuslin
PRODUKTIONSASSISTENT Sofia Ryblad

FELICIA-gruppen som ansvarar för detta projekt är en självständig del av Sharikompaniet. FELICIA-gruppen bildades 2012 av sex personer i ålder 18-30 år. Gruppen är en informell grupp och utgör en del av den ideella föreningen Sharikompaniet. FELICIA-gruppen bildades utifrån ett gemensamt behov och en vilja att bryta det stigma och tabu som tusentals unga upplever av att leva med en eller två föräldrar som missbrukar droger eller alkohol. Gruppens arbete tar avstamp i fyra av medlemmarnas egna liv och upplevelser.

Produktionen samarbetar med ESS-gymnasiet, Ersta Vändpunkten, Maskrosbarn, Gertrude & Ivar Philipsons Stiftelse, Svenska Institutet, Society for animation and development of children’s drama creativity i Serbien samt Skandia Idéer för livet-stiftelsen.

ETT VARMT TACK till de unga kvinnor som delat med sig av sina erfarenheter i intervjuer med oss. Utan er medverkan hade denna föreställning inte varit möjlig att göra.

Läs om våra erfarenheter av FELICIA-projektet!